Käyttäjäkokemuksia

Olen 62-vuotias fysiatrian erikoislääkäri ja olen harrastanut pitkän matkan juoksua kymmenisen vuotta ja juossut keskimäärin yhden maratonin ja muutaman puolimaratonin vuodessa.

Löysin Feelmax -kengät vasta tänä syksynä, 2010 ja olen tähän mennessä juossut noin 500 km käyttäen Panka kenkiä. Minulla ei ole ollut aikaisempaa kokemusta paljain jaloin juoksemisesta ja ensimmäisenä viikkona pohkeeni kipeytyivät, mutta sen jälkeen kengät eivät ole aiheuttaneet mitään ongelmia. Olen havainnut askellukseni juostessa muuttuneen, kantaiskun sijasta koko jalkaterä tulee maahan samanaikaisesti, mikä on ymmärtääkseni ihmisen alkuperäinen juoksutapa.

Jalan pienet lihakset ovat huomattavasti aktivoituneet. Se on käynyt ilmeiseksi etenkin kylmillä ilmoilla juostessa. Jalat eivät ole palelleet edes lumessa 19 asteen pakkasella. Kylmillä ilmoilla olen käyttänyt ylimääräistä paria villasukkia. Kosteissa olosuhteissa vedenpitävät sukat ovat osoittautuneet miellyttäviksi. Kenkien pohja ei ole liukas ja tuntuma juoksualustaan on huomattavan paljon välittömämpi kuin lenkkareilla. On suorastaan innoittavaa tuntea jalkapohjilla tienpinnan muuttuvat ominaisuudet. Myös tasapainon ylläpito tuntuu vakaammalta. Nyt kun olen tottunut käyttämään Feelmaxeja ja todennut niiden selvät edut, tuntuu suorastaan vastahakoiselta käyttää mitään muita juoksukenkiä. Toistaiseksi olen osallistunut niillä 10 km:n Aktia juoksuun ja odotan mielenkiinnolla seuraavaa puolimaratonia ja sitten maratonia.

Vaimoni, joka myös on 62-vuotias, jonka kanssa juoksen yhdessä, tottui myös Panka -kenkiin kahden viikon ylimenovaiheen jälkeen ja on niihin hyvin tyytyväinen.

Tietoisena tasokkaiden kenkien merkityksestä kasvaville jaloille olemme hankkineet Feelmax -kengät joululahjaksi kuudelle kahdestatoista lapsenlapsestamme.

Vastaanotollani on käynyt monia urheilijoita, joilla on alaselän ja alaraajojen kipuongelmia ja monille heistä olen hoidon ohella ehdottanut Feelmax kenkiä, ja useat heistä ovat käyttäneet tai ainakin tuntevat ne.

Useimmissa tapauksissa pohjallisten käyttämisen takana oleva ajatus on täysin vastakkainen jalan lihasten vahvistumisen kannalta. Sama pätee myös juoksukenkien valtavaan markkinointi-koneistoon. Ennen kaikkea näyttää siltä, että juoksukenkien valmistajat ovat keskittyneet korjaamaan niitä ongelmia, joita itse kenkien käyttö aiheuttaa.
Ihmisjalassa on valmiina juoksuun tarvittava vaimennusmekanismi. Se täytyy vain aktivoida. Olen vakuuttunut siitä, että jo olemassa oleva Feelmax kenkämallisto edustaa ”puuttuvaa rengasta” kenkien kehityksessä ihmiskunnan parhaaksi. Näin ollen niihin kytkeytyy myös valtaisa taloudellinen potentiaali.

Sipoossa 20.12.2010

Jussi Timgren, Fysiatri
Käyttäessäni Feelmax -kevytjalkineita olen huomannut kehon tasapainon parantuneen ja esimerkiksi seisoma-asennossa jalkaterät toimivat tasapainoisemmin. Todennäköisesti jalkojen ja lantion seudun lihakset ovat paremmin “hereillä”, sillä lantion asento ohjautuu optimaaliseen suuntaan. Lisäksi jalkaterien asento kävelyn aikana on parantunut, samoin tuntuma alustaan on parantunut. Se yllätti että keho ja lihakset tottuivat hyvin nopeasti uuteen informaatioon jalkapohjista, ja kävelytyyli muuttui parissa päivässä. Aamuisin ei ole selkä enää jumissa pitkän työpäivän jälkeen. Erittäin hyvät, tästä ei ole paluuta!

Suosittelen jalkineita kaikille golfia pelaaville.

Antti Mäihäniemi, PGA Golf Professional
Olen vuodesta 2004 alkaen juossut 10 maratonia, joista kaksi viimeisintä Feelmaxin paljasjalkineilla. Uusimman sukupolven Feelmaxeilla – juoksujalkine Osmilla, yleisjalkine Pankoilla ja metsäjuoksujalkine Kuuvilla – olen tätä kirjoitettaessa (joulukuu 2010) juossut huhtikuusta 2009 lähtien yhteensä n. 3.000 km.

Myös Ulla-vaimoni on nykyisin vannoutunut paljasjalkineilla juoksija. Hän on kuudesta tähän asti juoksemastaan maratonista juossut viimeisimmän Feelmax Osmilla – vailla minkäänlaisia ongelmia ja ennätysnopealla palautumisella.

42 kilometriä ja 195 metriä kovallakin asfaltilla sujuvat nopeimmin, keveimmin ja alimmilla sykkeillä juuri paljasjalkineita käytettäessä. Palautumiset paljasjalkinein juostuilta maratoneilta ovat sujuneet parissa päivässä.

Metsissä ja pelloilla epätasaisilla alustoilla paljasjalkineille luontainen hieman matalampi ja joustavampi juoksutyyli merkitsee huomattavasti tehokkaampaa ja turvallisempaa kokonaiskinetiikan joustokohtia hyödyntävää iskunvaimennusta. Nilkat, polvet, lonkka ja selkä säästyvät paljasjalkineiden “pakottaman” luonnollisen juoksutyylin ansiosta odottamattomilta yllätyksellisiltä iskuilta. Koordinaatio ja asentotunto toimivat paljasjalkinein sitä paremmin, mitä haastavampi maasto on juostavana.

Liukkailla alustoilla (lumi, jää ja märkä sammal) paljasjalkineiden ”pakottama” pehmeämpi juoksutyyli merkitsee myös aktiivista kitkan hallintaa. Aiemmat nastalenkkarini (= passiiviset kitkan hallinnan välineet) ovat paljasjalkineisiin siirtymiseni myötä joutuneet kokonaan vaille käyttöä. Feelmaxien Contitech-pohjan ällistyttävä pito luistavillakin alustoilla yhdessä joustavan, liukkautta paremmin aistivan juoksutyylin kanssa merkitsee lisääntynyttä turvallisuutta myös talvella juostessani.

1 mm ohuet Pankat (yleisjalkineet) ja 2 mm paksut Osmat (varsinaiset maantiejuoksujalkineet) ja Kuuvat (metsäjuoksujalkineet) ovat kaikki jo kestäneet enemmän kilometrejä kuin yhdetkään aiemmin käyttämäni paksupohjaiset pronaatiotuetut, kantaiskunvaimennetut juoksukenkäni.

Riku Lehtinen, Juoksija, alppihiihtäjä ja liikkeenjohdon konsultti (LJK)
Hei, minun on jo pitkään (viime kesästä lähtien) pitänyt antaa teille palautetta ostamistani Feelmax Niesa -kengistä. Olen käyttänyt niitä sekä juoksulenkeillä (ulkona ja juoksumatolla, 5-10 km) että kallioisessa metsässä (ja asfaltilla) koirien kanssa. Kenkien ansiosta tuntuu siltä, kuin olisin saanut uuden aistin! Tai ehkä paremminkin, kävely ja juoksu tuntuvat siltä kuin ne lapsena tuntuivat, ja vähän vaille viisikymppisenä täytyy myöntää, että ihan vähään aikaan ei liikkuminen ole siltä tuntunut.

Kengät suojaavat loistavasti jalkoja terävien kivien/oksien/lasinsirujen pistoilta, mutta muuten tunne todellakin on kuin paljain jaloin kävellessä – jalan lihakset kehittyvät jatkuvasti, ja maaperän muodot ja koostumus tuntuvat aivan uudella tavalla. Harrastan myös Pilatesta, ja olen huomannut tasapainoni parantuneen huomattavasti.

Kengät ovat siis ehkä paras tuote, jonka olen elämässäni ostanut!

Pilateksen harrastaja
Olen hoitajana osastolla, jossa asiakkaina vaikeasti vammaisia. Teen siis töitä jalkojen päällä 8 tuntia putkeen ja työtä tosiaan piisaa. Työni on fyysisesti todella vaativaa ja raskasta.

Minulla on työkenkänä käytössä Feelmaxin kevytjalkineet ja OVAT OLLEET LOISTAVAT!!! Yhtenä päivänä olin unohtanut jalkineet kotiin kuivumaan (pesen niitä 1-2 kertaa viikossa pöpöjen takia ja ovat kestäneet hyvin) ja lainasin työkaverilta tavan sisäsandaaleja ja auta armias että jalat olivat tulessa jo pari tuntia huhkittuani! Oli pakko tehdä loppupäivä töitä pelkät varvassukatt jalassa.

Minulla on nivelreuma, joten sitä suuremmalla syyllä jalkojeni ja sitä kautta koko vartaloni hyvinvointi on tärkeää, varsinkin näin fyysistä hoitotyötä tehdessä.

EN VAIHTAISI ENÄÄ MUUNLAISIIN TYÖKENKIIN MISTÄÄN HINNASTA!!

Marja Nykänen, Hoitaja Etelä-Suomesta
Olen nyt seurannut 3 vuotiaan poikani kävelemistä Feelmax -kengillä ja olen huomannut muutaman edun tavallisiin kenkiin verrattuna:

1. Selkein ero on varpaiden vapaa dorsifleksio, joka varsin kevytrakenteisistakin lenkkareista puuttuu. Tavanomaisessa kengässä pohja on lapsen kevyen painon vuoksi lähes täysin jäykkä askelen kaikissa vaiheissa. Uskoisin, että Feelmax -jalkineet edesauttavat intrinsic lihasten ja proprioseptiikan kehittymistä.

2. Ainakin poikani mielellään pitää ko. kenkiä. Varsinkin nyt kesällä taipumus ottaa kengät ja sukat pois ulkona leikkiessä on vahva. Kevyt ja taipuisa kenkä ei ilmeisesti samalla tavalla haittaa menoa.

3. Aivan ehdottomasti ko. jalkinetta voin suositella ensijalkineeksi. Kävelyn oppimisessa jalkapohjan tuntuma maahan on kuten sisätiloissa ilman kenkää tai paljain jaloin. Lisäksi on osoitettu, että leikki-ikäiselle luonnollisen latuskajalan asennon korjaaminen jäykällä kengällä ja varrella ei ole tarpeen.

Janne Sahlman, LT, Ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri, KYS:n jalkakirurgian vastuulääkäri
Kävelemään opettelevan ja kasvavan lapsen jalkaterät ovat erittäin joustavat ja liikkuvat sekä nilkat vahvat. Jalkaterien, nilkkojen ja jalkapohjan ihon on lisäksi opittava aistimaan kehon ja nivelten asentoja ja liikkeitä tukeakseen hyvän pystyasennon ja vakaan tasapainon kehittymistä. Amerikkalaisten lastenortopedien mukaan lapsi ei näin ollen tarvitse ulkopuolelta tulevaa, kenkien antamaa tukea kehittyäkseen terveiksi, vahvoiksi ja monipuolisesti toimiviksi. Parhaiten jalkaterät kehittyvät paljain jaloin tepasteltaessa niin pitkään kuin mahdollista. Tutkimusten mukaan paljasjaloin kävelevillä on terveemmät jalat. Heillä on vähemmän varpaiden virheasentoja, kun varpailla on laaja liikkuma-alue ja tukipinta käytössä. Lattajalkojen on tutkimuksissa todettu olevan selvästi harvinaisempia paljasjaloin liikkuvilla kansoilla kuin kenkiä käyttävillä. Tossuilla kävelevillä oli vähemmän lattajalkoja kuin umpinaisia kenkiä käyttävillä 4-13-vuotiailla lapsilla.

Kenkien pääasiallinen tehtävä on lapsen jalkojen suojaaminen. Parhaan suojan antavat kengät, jotka mukailevat lapsen jalkaterän ominaisuuksia. Ihannekenkä on kevyt ja pehmeä, pohjasta joustava ja pitävä sekä ohutpohjainen, lapsen jalkaterän mallia muotoileva (kantapäästä kapea ja edestä kaikille varpaille liikkumatilaa antava), ilman sisäkaaren tukia ja jäykisteitä. Nämä ominaisuudet tukevat lapsen jalkaterän tervettä kehitystä, antaessaan jalkaterän nivelille ja lihaksille mahdollisuuden työskennellä tehokkaasti pehmeässä, joustavassa sekä tilavassa ympäristössä. Joustava pohja mahdollistaa varpaiden aktiivisen koukistumisen ja alustaan tarttumisen, mikä kehittää jalkaterän pienten lihasten lisäksi nilkan asentotuntoa sekä jalkapohjan ihotuntoa. Hyvin kehittynyt tuntoaisti mahdollistaa lihasten, nivelten ja hermojen joustavan yhteistyön ja vakaan tasapainon kehittymisen.

Feelmaxin kevytjalkineiden ominaisuudet mukailevat lapsen jalkaterän ominaisuuksia ja tarjoavat riittävän suojan, jos liikkumisympäristö ei ole turvallinen. Jalkineissa on riittävästi tilaa varpaiden normaalille työskentelylle ja joustavuutensa ja keveytensä johdosta lapsen nivelet ja lihakset saavat ainutlaatuisen mahdollisuuden työskennellä aktiivisesti ja normaalin kävelyn mallin mukaisesti. Kevytjalkineet ovat helpot ja nopeat pukea pieniinkin jalkoihin, joissa varpaat yleensä menevät kippuraan. Joustava kiinnitys varmistaa jalkineiden pysymisen jaloissa. Kevytjalkineet ovat tervetullut uutuus korvaamaan perinteisiä ”vahvempirakenteisia” ensiaskelkenkiä. Uusi tieto kasvavan lapsen jalkaterän ominaisuuksista tukee kevytjalkineiden valintaa ensimmäisiksi kengiksi, sitten kun niiden aika on. Kevytjalkineilla, melkein kuin paljain jaloin, kohti hyvää jalkaterveyttä.

Riitta Saarikoski, Jalkaterapian lehtori, THM, Helsingin ammattikorkeakoulu Stadia
Olen ollut onnekas, sillä olen päässyt käyttämään ja testaamaan Feelmax -jalkineita jo niiden tuotekehittelyvaiheesta lähtien. Näin olen päässyt myös vaikuttamaan omilla mielipiteilläni jalkineiden muotoiluun ja ennen kaikkea niiden ominaisuuksiin. Paljasjalkajalkine on loistava innovaatio ja se on ajan saatossa muuttanut myös omia harjoittelutottumuksiani, lisännyt turvallisuutta ja tuonut uusia mahdollisuuksia.

Kamppailulajeissa treenataan yleensä paljain jaloin ja itselleni paljasjalkatuntuma on ollut tärkeä asia myös oheisharjoittelussa.

Taekwon-Dossa kuten monissa muissakin kamppailulajeissa lähtö- ja pysähtymisnopeus sekä hyvä tuntuma alustaan ovat erittäin tärkeitä ominaisuuksia. Feelmax -jalkineiden tarjoama pito ja tuntuma ovat sopineet kaikille alustoille ja ne ovat mahdollistaneet harjoittelun myös ulkona. Olen käyttänyt Feelmaxejä myös ulkomaan leireille niin hiekkarannalla juostessani kuin yleisurheilukentällä tai vaikka telinevoimistelusalilla harjoitellessani. Ajan saatossa Feelmaxit ovat tulleet mukaan myös vapaa-aikaan tai vaikkapa kilpailujen tuomarityöskentelyyn.

Paljasjalka harjoittelusta on myös viimeaikoina tehty paljon erilaisia tutkimuksia ja saatu käyttöä tukevaa tieteellistä faktaa. Näihin tutkimuksiin kannattaa kaikkien tosissaan harjoittelevien tutustua. Itse käytän tossuja edelleen joka viikko useissa erilaisissa harjoituksissa sekä vapaa-ajallani.

Mikko Allinniemi, 6. Dan, kansainvälinen Taekwon-Do opettaja sekä moninkertainen MM-, ja EM-mitalisti
Feelmax kevytjalkineet ovat loistavat kuntosaliharjoitteisiin ja tasapainotreeneihin. Pelin jälkeen jalat palautuvat. Feelmaxeissa nopeasti valmiiksi uuteen otteluun. Käytän jalkineita päivittäin.
Sami Kapanen, Kalpa Hockey
Pituushypyssä jalan koordinaatio on avainasemassa. Siksi treenaan paljon myös avojaloin. Esimerkiksi talvisin teemme etelän hiekkarannoilla harjoitteita, joissa jalkapöydän lihakset joutuvat todella töihin. Feelmaxit helpottavat tällaisia treenejä, sillä ne suojaavat myös lasinsiruilta.

Teen usein myös loppuverryttelyä “paljasjaloin” Feelmaxeilla, varpaita liikutellen, jotta jalkaterän pienet lihakset vetreytyvät kunnolla. Kaikki vaikuttaa kaikkeen: jos jalan asennon kanssa on ongelmia, pian vikoja saattaakin ilmetä polvessa ja lonkassa. Itsekin olen taistellut polven ja selän vaivojen kanssa, ja niiden kuntouttamisessa ja vahvistamisessa myös jalkaterän lihaksistolla on tärkeä rooli.

Tommi Evilä, Pituushyppääjä
Olen käyttänyt harjoittelussa Feelmaxin kevytjalkineita kesästä 2008 alkaen. Parhaiten jalkineet palvelevat taito, nopeus ja erityisissä lajivoimaharjoituksissa. Ohuen ja joustavan pohjan ansiosta tuntuma jalkapohjan alla on selkeästi kehittynyt. Jalkapohjien pienet lihakset ja tuntoreseptorit ovat aktivoituneet ja näin ollen asentoaistini on kehittynyt. Voidaan ajatella että se auttaa minua parempaan ja varmempaan valmiusasentoon mäkihyppysuorituksessa, mikä on ennen ollut iso heikkouteni.

Myös tietyissä fyysisissä harjoitteissa Feelmaxin jalkineet mahdollistavat paremman harjoitteluvasteen, koska ponnistusliikkeet ja nopea hermotus on kyettävä tuottamaan ilman vaimennusta jalkapohjan alla.

Jalkineet sopivat hyvin myös lämmittelyihin ja muuhun vapaa-ajan liikkumiseen. Mäkihyppääjän koen saavani hyötyä myös siitä, että ilman kantakorkoja liikkuessa akillesjänne luonnollisesti hieman venyy, mikä auttaa parempaan nilkan liikkuvuuteen. Nilkan hyvä liikkuvuus on myös yksi hyvän valmiusasennon kulmakiviä.

Kiitokset Feelmaxille hyvästä tuotteesta!

Matti Hautamäki, Mäkihyppy
Mukavaa vaihtelua jalalle, kun treeneissä on aina jalassa monot tai lenkkarit. Syksymmällä otin jalkineet käyttöön myös kuntosaliharjoittelussa ja olen pitänyt niitä parempana kuin tavallisia sisäpelikenkiä. Esim. kyykkyäkin tehdessä tuntuma maahan säilyy ja tulee ehkä vahdittua jalkojen oikeita liikeratoja paremmin kuin “ylitukevat” kengät jalassa. Teen myös paljon tasapainoharjoittelua puupalikan päällä (suunnilleen yhtä leveä kuin suksi) ja siinä jalkineet ovat olleet erinomaiset, koska tuntuma palikkaan on sama kuin avojaloin, mutta jalkineen pohja pitää hyvin ja estää liukastumista.
Kaisa Mäkäräinen, Ampumahiihtäjä
Lumilautailussa on erittäin tärkeää jalkaterän lihasten voima, koska painonsiirrot kantilta toiselle sekä tasapainon hallinta tapahtuvat suurimmalta osin pohkeen ja jalkaterän lihaksilla. Harjoitusohjelmaani on kesällä kuulunut juoksu Feelmax -kengillä metsäpoluilla vaihtelevissa maastoissa, jolloin juoksu auttaa kehittämään tasapainonhallintaa ja vahvistaa jalkaterän lihaksia sekä pohkeita ja säären etuosan lihaksia. Feelmax –kengillä juokseminen on myös turvallisempaa kuin tavallisilla lenkkikengillä, sillä Feelmaxeilla juostessa nilkka ei pääse muljahtelemaan koska erillistä korottavaa pohjaa ei ole. Lenkeillä käytän pääasiassa nahkaisia Panka –kenkiä ja vapaa-ajalla puolestaan jalkani kulkevat Lappa -kengissä.
Ilkka Eemeli Laari, Lumilautailija
Kiitokset Feelmaxin varvassukille. Pidin niitä 24h ajon aikana ja olen positiivisesti yllättynyt! Sukista sain nyt kaverit jokapäiväiseen elämääni. Kaikki sukkiin liittyvät argumentit täyttyivät suorituksen aikana. Tein uuden Suomen ennätyksen 24h pyöräilyssä 920km.

Uskon, että sukilla oli oma osuutensa ennätyksen syntymiseen.

Vielä kerran kiitos.

Markku Saarinen
Feelmax® varvassukat on mainiot myös monoihin. Kun jalka ei hikoile, se ei myöskään tunnu kylmältä. Nuorempana jalkani paleltuivat pahasti, ja verenkierto niissä on siitä lähtien ollut huonoa. Mutta Feelmaxin varvasukissa en ole sitä ongelmaa kokenut. Mielestäni verenkiertokin on nyt parantunut.
Toni Nieminen, Mäkihypyn Olympiamitalisti
Hei,
Ostin varvassukkanne muutama viikko sitten, koska olin kuullut niiden estävän rakkojen syntymistä pitkillä matkoilla. Juoksin ensimmäisen maratonini pari päivää sitten, ja jalat olivat kunnossa. Ei ainoatakaan rakkoa! Kiitos hienosita sukista!
Tiina Horttanainen
Olen vuodesta 2001 käyttänyt Feelmaxin varvassukkia. Tutustuin tuotteeseen ystävieni välityksellä ja ensi naurujen jälkeen, jotka olivat tosi makeat ; ), olin myyty mies. Ihan aluksi tunne varpaiden välissä oli hiukan outo, eihän siellä ennen ollut kuin hikeä ja nukkaa. Muutaman totuttelu kerran jälkeen olikin sitten jo vaikea olla ns. tavallisen sukan kanssa, olo varpaiden välissä tuntui entisen mallisissa sukissa nihkeälle todella nopeasti. Varvassukassa ei sitä tunnetta tullut. Sukan pukeminenkin alkoi sujua yllättävän nopeasti vaikka se ensi alkuun tuntui hiukan hankalalta. On ollut hienoa huomata miten kehitys näissäkin sukissa on mennyt eteenpäin. Nykyään olen vannoutunut Feelmax X-Silver sukan käyttäjä. Sukassa on kiristämätön suu ja se pysyy melkoisen hyvin ylhäällä. Työpäiväni rahtilaivalla ovat pitkiä, 12 tuntia on ihan normaalia. Sukka kuitenkin tekee vieläkin pidemmän päivän koska herätys on 05.15 ja pesulle ehdin aikaisintaan 18.30, yleensä myöhemmin.

X-Silver sukan todellinen hienous onkin sen hajuttomuus. Sukkaa saa pestä kymmeniä kertoja ennen kuin sen antibakteerinen vaikutus alkaa heiketä. Siis loistava tuote umpinaisiin työkenkiin.

Toinen suosikkini on kantapäällinen varreton sukka, kesällä en halua käyttää varrellista.

Aivan uutena hienona kokemuksena olen päässyt kokeilemaan Feelmax Footwear uutuus kenkää. Tunne tässä kengässä on kuin kävelisi avojaloin. AIVAN UPEAA. Uusi suosikki on tullut vanhan rinnalle. Voin vasta kuvitella miten tämä tulee rentouttamaan jalkaa ja kuinka upealta tuntuu kävellä Rauman edustan saariston kallioilla kesällä näillä kengillä. Vahvan erikoispohjansa ansiosta ei tarvitse pelätä satunaisia lasinpalojakaan, valitettavasti niitä sinne joku aina järjestää.

Kiitos Feelmaxille uusista upeista ja vanhoista mahtavista tuotteista. Jään odottamaan uusia keksintöjä jalkojemme hyväksi.

Jankke Rajahalme, Kokki – Stuertti