Kuinka valita oikeat kengät lapsille?

Suurin osa lapsista oppi kävelemään noin vuoden ikäisenä. Viimeistään silloin on kiinnitettävä huomiota oikeanlaiseen kenkään. Jalka kasvaa nopeasti ja on huolehdittava, ettei kengät jää liian pieniksi.

Sopivuus

Kiinnitä huomiota oikeaan pituuteen, leveyteen ja tilavuuteen. Liian pienet kengät aiheuttavat varpaiden ja jalan muutoksia, vasaravarpaita, liikavarpaita, rakkoja ja kovettumia.

Lasten jalat kasvavat nopeasti, ja vaativat uudet kengät 3-4 kuukauden välein. Pienet lapset, alle 16 kuukautiset, saattavat kasvaa puolitoista numeroa kahdessa kuukaudessa.16-24 kuukautta vanhat lapset kasvavat puolitoista kokoa kolmen kuukauden välissä. Hieman vanhemmat lapset, 24-36 kuukautta vanhat, kasvavat puolitoista numeroa 4 kuukaudessa. Yli 3 vuotiaat lapset kasvavat puolitoista kokoa 4-6 kuukauden välein.

Tarkista jalkineen tilavuus, erityisesti varpaiden kohdalta, varmistaaksesi ettei kengät paina varpaita. Terveellinen lasten kenkä on erittäin leveä ja pyöreähkö kärjestä, aivan kuten lasten jalatkin.

Muistakaa, kenkien pitää olla mukavat alusta lähtien. Jos uudet kengät pitää “ajaa sisään”, on se merkki että kenkäe ei ole suunniteltu oikein, tai sovi lapsen jalkaan.

Kengän rakenne

Normaalissa kengässä on 4 osaa: päällinen, sisäpohja, ulkopohja ja korko.

Päällinen

Päällisen materiaali pitäisi olla nahkaa, hengittävää kangasta tai verkkomateriaalia. Lasten jalat hikoilevat runsaasti, siksi päällisen pitäisi hengittää mahdollisimman hyvin. Vältä keinotekoisia materiaaleja, kuten keinonahka, vinyyli ja erilaiset muovimateriaalit.

Sisäpohja

Varmista, että sisäpohja on ohutta, kosteutta imevää materiaalia. Ei paksuja vimennettuja materiaaeja. Erittäin harva lapsi tarvitsee mitään jalan kaaren tukia. Kaikilla pienillä lapsilla on lattajalka, johon kehittyy kaari vasta 6-8 vuoden ikäsenä.

Ulkopohja

Ulkopophja parantaa jalan pitävyyttä ja määrittelee kengän jouston. Paksu pohja tekee lasten kävelystä kömpelön ja passivoittaa jalan lihakset. Joustava ulkopohja on erittäin tärkeä kengän ominaisuuus jalan lihasten oikeanlaiselle kehitykselle.

Korko

Lasten kengissä ei saisi olla korkoa! Paras kenkä on aivan tasainen pohja ja se mahdollistaa luonnollisen kehittymisen. Korko saattaa painaa jalkaa eteenpäin, jolloin varpaat puristuvat jalkinetta vasten. Korko aiheuttaa myös Akilles-jänteen lyhenemistä, ja edesauttaa Plantaari Faskiitin sytymistä. Korko vaikuttaa myös ryhtiin, edesauttaen selkävaivojen kehittymistä.