Lääkäreiden lausuntoja
Kaikkein terveimmät jalat ovat lapsilla jotka yleensä kulkevat paljain jaloin. Tohtori Staheli on tutkinut kehittyvissä maissa lapsia ja huomannut, että ilman kenkiä kulkevat lapset omaavat joustavammat, liikkuvammat ja vahvemmat jalat, ja niissä on vähemmän epämuodostumia ja ongelmai kuin kenkiä käyttävillä lapsilla. Hän sanoo, kun lapsen pitää käyttää kenkiä, tulisi niiden olla kevyet, joustavat, leveät kärjestä – niissä ei erityisesti saisi olla mitää kaaritukia tai sivujäykisteitä, jotka aikaisemmin miellettiin tärkeiksi jalan tukemista varten. Monet Pediatrian Ortopedit vastustavat nykyään “korjaavia” tai “ortopedisiä” kenkiä, joiden tarkoitus on suoristaa jalan epämuodostumia ja ongelmia, kuten lattajalkaisuutta, vasaravarpaita jne. Tohtori Staheli toteaa, ettei ole olemassa tieteellistä näyttöä siitä, että nämä korjaavat kengät korjaavat yhtään mitään, ja jatkaa että suurin osa lasten jalkojen epämuodostumista korjaantuu itsestään.
Dr. Staheli is a very prominent pediatric orthopedist …
Publication: Staheli, Lynn T. Fundamentals of pediatric orthopedics. Raven, 1992. WS270 S781f 1992
Award: Lynn Staheli, MD, received the Distinguished Service Lectureship Award, Orthopedic Section, American Academy of Pediatrics
Dr. Staheli is on the Faculty of the University of Washington Department of Orthopædics in the Pediatric Orthopedics section. In 1992 … he was listed as Director of Orthopedics at the Children’s Orthopedic Hospital and Medical Center in Seattle
Suurin osa pienen lapsen jalan luustosta on rustoa, mikä vähitellen luutuu. Jos tätä rustoa puristetaan väärin muotoilluilla tai jäykillä kengillä, jalan luut tulevat olemaan myös epämuodostuneita. Yli 80% jalan onhelmista johtuu väärän muotoisita tai jäykistä kengistä.
Suurin osa lasten kengistä pitäisi olla merkitty hallituksen terveysvaroituksella, ne ovat kuin hirvittävät tiiliskivetr – liian jäykät, liian kovat, ilman pohjan joustavuutta ja liiallisella korolla.
Minkä jokainen lapsi tietää vaistomaisesti – paljain jaloin on terveellisintä – on todettu jalkaongelmia eri puolila maailmaa tutkineiden ortopedien ja jalkaterapeuttien puolesta. “ Merkittävä osa maailman ihmisistä kulkee paljain jaloin suurimman osan ajastaan, ja heillä on paljon terveemmät jalat kuin kenkiä käyttävillä” sanoo Paul W. Brand, U.S. Public Health Service Hospital, Carvilln kuntoutusyksikön johtaja ja kirurgian professori Louisiana State University Medical Schoolissa.Tohtori Brand johti ortopedistä klinikkaa Intiassa 18 vuoden ajan ja on hoitanut jalkaongelmia Etiopiassa ja Iso-Britanniassa. Näiden kokemusten perusteella hän suosittelee, että ihmiset kävelisivät paljain jaloin ainakin osan päivästä.
Yleisiä jalkaongelmia USAssa ovat kovettumat, liikavarpaat, vasaravarpaat, ATHLET´S FOOT – mutta mikään näistä ei ole todellinen ongelma maissa, joissa kuljetaan enimmäkseen paljain jaloin.“Jokaisen syy on kengät. Joko huonosti suunnitellut, tai huonosti sopivat. Kenkiä käyttävien jalkaan kohdistuu joka askeleella mekaanista rasitusta samaan kohtaa. Sen sijaan paljasjalkaisen ponnistus karkeasta, epätasaisesta maasta välittyy jalan eri osiin.
Kengissä jalkojen herkkyys, liikkuvuus ja jalan lihasten voima menetetään.
Paljain jaloin kävelevä vastaanottaa jatkuvaa tietoa maasta ja suhteesta siihen, kenkiä käyttävä taas ei. Aistit joita emme käytä, heikkenevät, jopa surkastuvat. Tunnen sellaista elämäniloa ja virkeyttä kulkiessani paljain jaloin, mitä en koe kenkien kanssa”.
Suora kontakti maahan vaikuttaa suuresti nilkanmurtumien ehkäisyyn. Intiassa Tohtori Brand ei tavannut nilkan murtumia muilla kuin kenkiä käyttävillä ihmisillä.
Syy tähän on, että paljasjalkainen ihminen saa tilanteesta välitöntä palautetta jalkapohjan kosketusherkiltä hermopäätteiltä, eikä näin pistä koko painonsa epävakaalla pohjalla olevalle jalalle. Kenkiä käyttävä ihminen ei välttämättä saa tätä varoitusta ajoissa.
Olympialaisissa Intialaiset ja Pakistanilaiset maahockey joukkueet ovat voittaneet monta kultamitalia pelaten paljain jaloin, ja heillä on ällistyttävä ennätys peleistä ilman loukkaantumisia. Nykyään he joutuvat käyttämään kenkiä, koska vastapelureilla on jaloissaan piikkisaappaat.
Kävely paljain jaloin näyttäisi ennaltaehkäisevän lonkan ARTRITIS . Tämä tuntuu olevan yleisempää kenkiä käyttävien länsimaalaisten keskuudessa.
Otteita Australian Jalkaterveys Yhdistyksen puheenjohtajan haastattelusta:“Lasten jalat ovat pehmeää, helposti kokoonpainuvaa rustoa , ja eivät tunne kipua ennen kuin vahinko on jo sattunut.” sanoo puheenjohtaja. Tämän kommentin tarkoitus on herättää vanhempien huomio vaurioihin, jotka kenkien käyttö aiheuttaa.”
“Lapsuuden jalkaongelmat voivat näkyä aikuisiässä ryhdissä ja kävelyssä” puheenjohtaja sanoi. “Henkilön vaikeus seistä pitkiä aikoja juontaa monesti juurensa nuoruuden jalkaongelmiin. Kenkiä voidaan syyttää suurimmassa osassa varpaitten epämuodostumista, liikavarpaista, ja sisäänkasvaneista kynsistä, puhumattakaan rakoista ja kovettumista.”
“Australialaisilla lapsilla on nykyään leveämmät jalat kuin kymmenen vuotta sitten, koska niin moni kulkee paljain jaloin. Jalka kasvaa erittäin nopeasti 7-12 ikävuoden välissä. Anna lasten mennä paljain jaloin. Se ei ole haitallista koska jalka kasvaa vain niin kauan kuin jänteet sen mahdollistavat. Suurin osa jalkavaivoista on ehkäistävissä, mikäli vanhemmat huolehtivat lastensa jaloista antamalla niiden kasvaa luonnollisesti – paljain jaloin.”
“Kengän tyyli tai hinta ei saisi olla määrittelevä tekijä kenkää valittaessa, vaan sen sopivuus. Itse asiassa, paras olisi olla paljain jaloin. Emme eroa eläimistä, emme tarvitse kenkiä oikeanlaiseen jalan kehitykseen. Käveleminen on aivojen ja jalkojen jatkuvaa kommunikointia. Hermopäätteet jalan pohjassa aistivat maan “ominaisuudet” ja lähettävät signaaleita aivoille miten ja minne paino pitäisi siirtää joka askeleella. Kengät muuttavat tätä aistimusta. Mitä paksumpi kenkä, sitä vaimennetumpi signaali on. Käytännössä lapset liikkuvat jalat enemmän harallaan tasapainon vuoksi.”“Kengät eivät ole välttämättömiä jalan kaaren tukemikseksi tai kehittämiseksi, kenkiä tarvitaan vain suojamaan ympäristöltä.,” snoo Fry, joka jatkuvasti parantaa kenkien aiheuttamia jalan epämuodostumia. Tutkimusten mukaan paljain jaloin liikkuvat lapset oppivat kävelemään nopeammin ja kaatuvat vähemmin.
On hyvä syy miksi kenialaiset ovat voittaneet 10 peräkkäistä Bostonin maratonia: he harvoin käyttävät kenkiä. Siksi heidän jalkansa ovat erittäin vahvoja ja näin vähemmän alttiita vammoille, kuten laskeutunelle jalan kaarelle.
Tiivistelmä: Analysoimme 2300 lasten, neljän ja 13 vuoden ikäisten, staattisia jalanjälkiä, jotta löytäisimme yhteyden taipumukseen matalaan jalan kaareen. Kaikissa ikäluokissa huomattiin merkittäviä eroja kenkiä käyttävien ja paljain jaloin kulkevien välillä. Lättäjalka oli yleisin lapsilla, jotka käyttivät kärjestä kapeita kenkiä, vähemmän yleista lapsilla jotka käyttivät sandaaleja tai “läpsyköitä”, vähiten lattajalkaa todettiin paljasjalkaisilla.Tutkimustemme mukaan kenkien käyttö varhaisessa lapsuudessa on huonontava tekijä normaalin pituussuuntaisen jalan kaaren kehitykselle.
Euroopassa ja Amerikassa lättäjalka on yleinen syy ortopdi-käynneille, mutta Intiassa lapsia viedään harvoin lääkäriin lattajalan takia. Ne harvat näistä lapsista tulevat normaalisti AFFLUENT URBAN FAMILY ja he kaikki köäyttävät kenkiä. Meidän vastaanotollamme emme tavanneet maanviljelijöiden lasta jolla olisi ollut lattajalka.
Kenkiä käyttävien 6 vuotiaiden lättäjalkaisten korkea osuus verrattuna paljasjalkaisiin osoittaa, että kriittinen ikä jalan kaaren kehittymiselle on ennen kuuden vuoden ikää.
Viimeiset tutkimukset osoittavat, että lapsilla on parempi ryhti, jos he liikkuvat paljain jaloin aina kun se on mahdollista ja turvallista. Näin he saavat parempaa “sensori-informaatiota” jaloistaan ja omaavat paremmat liikkumisen ja ryhdin.
Mikä tahansa kantakorotus lyhentää Akilles-jännettä, ja tekee sen pysyvästi. Yli 6 mm. paksut pohjat estävät lapsen jalan joustavuutta 80-90%, vaikuttaen askelmamiseen.
Ohuet ja joustavat lasten kengät eivät muuta jalan liikettä kuten perinteiset kengät, ja ovat siksi suositellut jalkaterveydelle.