FAQ – Skor

Feelmax har marknadens tunnaste sula. Beroende på modell så är sulans tjocklek eller rättare sagt “hur tunn den är” från 1,3 mm till 2,5 mm. Feelmax är helt och hållet specialiserat på barfotaskor. Endel konkurenter som tillverkar minimalistiska skor har helt enkelt bara kopierat modellen och tillverkar av dem tunnare modeller från vanliga sko urvalet.

Feelmax tunnaste sula , tillverkas med ensamrätt för Feelmax av världsberömda tyska gummitillverkaren Continental .

Tack vare den ultratunna sulan så är skorna också oerhört lätta – vad vi vet, dom lättaste på marknaden. Vi har modeller som väger endast 90 gram, jämför med dom lättaste löparskorna som väger 3 till 5 gånger mera!

En av målsättningen när Feelmax skor planeras är att de skall vara så flexibla som möjligt. Man kan bokstavligen vrida skon på en “rulle “. Detta är en av orsakerna till att skorna är så sköna. Skorna ryms i ett oerhört litet utrymme. Man kan ha skorna i bl a fickorna , vilket gör att dom är praktiska på bl a resor eller när man gör ett uppehåll.

Man kan ta bort Feelmax skornas innersula, om man vill ha den ultimata barfotakänslan.

I skorna används vulkaniserad naturgummisula. Av naturgummimaterialet har man strävat till att få den bästa tänkbara hållbarheten.. Men det är inte bara hållbarheten som är viktig , utan också fästet. Om användarens fotställning är normal , så håller vår skosula lika mycket som en normal löparsko , dvs ca 1000 km. Vi har kunder som använt Feelmax skor 4000 km . Det är klart att 1 mm sula inte håller lika länge som en1,5 cm sula. Men kom ihåg att fotställningen är alltid den rätta , och kroppen tar inte skada fast sulan skulle slitas en aning på Feelmax barfotaskor.
Visst , det kan man göra ! Det gäller bara att komma ihåg att skorna inte har värme eller köldisolerande botten. Det finns bara en tunn gummisula. En tunn sula gör att blodcirkulationen i alla dom riktigt små blodkärlen stimuleras. Och det gör att foten hålls varm även i lite kallare miljö. Endel användare har satt in en extra värmande sula under vintermånaderna.
Feelmax är planerad extra bred vid tårna. Man kan väl ha en åsikt om det är vackert eller inte , men fötterna och tårna tycker om det ! Smala skor är en huvudorsakerna till mycket av fotproblemen , såsom liktorn eller X X ?
Det finns egentligen inte någonting specielt. Det lönar sig att lämna cirka 1 cm extra utrymme vid tårna. Formen på skorna är extra flexibla, och dom anpssar sig väldigt bra till olika fötter.

Här nedan finns en link till storlekstabellen.

Sizing Chart

Välj skostorlek enligt den större foten. Feelmax skorna är flexibla och helt enkelt bara med att knyta den andra skon lite spändare , så märks skillnaden knappast alls. Om skillnaden i skostorlek är riktigt stor , så finns det ingen annan möjlighet än att köpa 2 par skor i rätta storlekar.
Det har vi ! Feelmax barfotaprincipen är den absolut bästa lösningen för en växande fot. Många av vuxna människors fotproblem kommer ända från barndomen – på grund av felaktiga skor.
Det är av största vikt att just barn använder rätta , möjligast flexibla skor. Också barn behöver skor med tunna botten för det förbättrar motoriken och balansen. Om föräldrarna vill försäkra sig om att barnens fötter utvecklas på ett naturligt och optimalt sätt , då är Feelmax barfotaskor det rätta valet.
Man måste låta fötterna och kroppen vänja sig vid nya barfotaskor. För att vänja sig skall man göra det långsamt i början . I början så märker man tydligt att kroppen använder andraa muskler än med s k vanliga skor. Även vissa ledband ansträngs annorlunda med barfotaskor . Om man anstränger nya muskler och ledband för mycket på en gång , så uppstår ansträngningsskador lättare.

Det är viktigt att lyssna till kroppen och dom signaler ifall man märker att vissa muskler eller ledband blir ansträngda. Om man märker ansträngningsskador skall man ta ett uppehåll med att använda barfotaskor. Klargör varifrån skadan isåfall uppkommit. Senor och ledband behöver mera tid för att vänja sig vid nya rörelser än musklerna.

Diabetiker kan ha nedsatt känsla i fötterna , och då är det viktigt att vara lite försiktigare i början och följa med nogrannare hur fötterna vänjer sig.

Börja med att gå 5 – 10 minuter per dag i 2 veckor. Sedan kan man smäningom öka på den dagliga tiden. Men lyssna på kroppen. Försök också att springa små turer. känns det bra är det bara att öka takten.
Feelmax kan mycket bra användas till all fritid . Feelmax skorna kan mycket väl användas tom till fest. Lägg märke till den oerhörta fina mocka ytan på endel modeller , festligt !

Det finns otaliga undersökningar som visar , att röra sig barfota är för människan ett naturligt sätt att röra sig på. Bara i undantagsfall behöver man använda skor som ortopediskt justerar skorna. Det finns mer information om detta i Vetenskap delen.
Det kan du göra , och det skall du göra.. Lågt fotvalv beror vanligen på svaga muskler i foten . Barfotagående stärker alla fotmuskler på ett naturligt sätt , och därmed blir också fotvalvet småningom normalt. Men kom ihåg att inte i början använda Feelmax för mycket , utan låta fötterna vänja sig vid skorna småningom. Du undviker på detta sätt ansträngningsskador.
Sluta genast med den aktivitet som ger upphov till smärtan. Ta reda på vad det är som är orsaken till smärtan. Gör det ont någonstans , så är det ju ett tecken på att något är fel , specielt om det är långvarigt. Ta kontakt med en specialist inom hälsovården.
Vi kan inte ge svar till frågor som är gäller direkt personliga eller ensilkda fall , men i almänhet kan vi säga att barfotagående stärker muskulaturen i fötterna. Feelmax kan till och med hjälpa med att ortopediska inlägg inte alls behövs , bara för att foten börjar fungera på ett normalt och naturligt sätt. Men igen , kom ihåg att börja barfotagående småningom så att fötterna får tid att vänja sig vid en ny fotställning och ett nytt sätt att gå på.