ERFARENHETER  FRÅN  FEELMAX  ANVÄNDARE

En läkare berättar

Jag är 62 år, och utbildad specialläkare i fysiatri. Senaste tio åren har jag som intresse att springa långa sträckor. Varje år springer jag i medeltal ett marathon, och några halvmarathon.

Feelmax skorna upptäckte jag senaste höst, 2010, och tills idag har jag sprungit ca 500 km med Panka skorna. Hadde inga som helst erfarenheter från tidigare av att springa med barfotaskor, så i början blev mina vader ömma och sjuka. Men när fötterna väl vant sig vid skorna har jag inte haft några som helst problem. Har märkt att min stegföring när jag springer har ändrat. Istället för att hälen först kommer i marken, så nu kommer hela fotbottnet samtidigt på marken, och om jag förstår rätt så är det människans naturliga sätt att springa på.

Alla mindre muskler i foten är bra mycket aktivare. Det har jag märkt specielt när jag springer i kallt väder Fötterna har inte blivit kalla i snö eller när det är 19 grader köld. Vid kallt väder har jag använt ett extra par av ullstrumpor. I blött före har det visat sig att dom vattentåliga strumporna har varit sköna. Bottnet på skorna är inte alls hala, och känslan i foten av hur underlaget känns är mycket bättre än med tjockbottnade träningsskor. Det är inspirerande av att kunna känna hur formen på vägunderlaget ändras medan man springer. Det känns också stabilare med balansen. När jag nu har vant mig vid att använda Feelmax, och konstaterat direkta fördelar med dom, så känns det svårt att tänka sig ens att använda andra skor. Nu bara väntar jag på följande halvmarathon elller helmarathonlopp.

Vi tränar tillsammans med min fru som också är 62 år. Hon har också vant sig att träna med Panka skorna. Hon behövde en 2 veckors tid att vänja sig vid dom nya Panka skorna, men efter det har hon varit mycket nöjd.

Vi är medvetna om att rätta och bra skor för växande barn är så viktiga, därför gav vi åt 6 av våra barnbarn barfotaskor till julklapp.

På läkarmottagningen är det många idrottare som haft problem med korsryggen eller haft värk eller smärta i nedre extremiteterna. Utöver själva rehabiliteringen har jag också rekomenderat Feelmax barfotaskor, och många har börjat använda dem.

Att använda löparskor med tjocka botten är helt motstridigt mot fysiologin om hur musklerna skall jobba i foten. Detsamma gäller också markandsföringen av traditionella löparskor. Det ser ut som om dom traditionella skotillverkarna av löparskor måste själva korrigera dom fel som deras egna skor åstadkommer. I människans fot redan en färdigt inbyggd mekanisk som tar hand om stötar. men den måste också aktiveras. Jag är övertygad om att Feelmax skomodeller representerar den “saknade länken” till utvecklingen av skor som är till det bästa för männskligheten.

Jussi Timgren, Fysiatriker, Medicine Doktor

Proffesionell golfspelare / tränare

När jag använt Feelmax – minimalistskor har jag märkt att balansen har blivit bättre. Bara som ett exempel, när jag står, så håller fotbottnen mig mera i balans. Troligen så är benens – och höftmusklerna bättre tränade , för höftens rörelse går i en optimal riktning. Dessutom så har fötternas riktning och stegföring blivit bättre. Också känslan för underlaget har blivit bättre. Jag blev överraskad av att kroppen och musklerna så fort vande sig vid minimalistiska skor och hur hjärnan uppfattade bättre underlaget. och att stegföringen blev den rätta. Redan efter 2 dagar märktes skillnaden.

Nu är jag inte mera stel i ryggen på mornarna efter en lång arbetsdag. Mycket bra, och nu finns det ingen återvändo!

Antti Mäihäniemi, PGA Golf Professional

Feelmax erfarenheter av en marathonare

Jag har sprungit 10 marathonlopp sedan år 2004, av vilka de två sista sprang jag med Feelmax barfotaskor. Med den nyare generationens Feelmax – löparsko Osma, all round sko Panko, och terränglöpningssko Kuuva, så har jag sprungit sedan april 2009 tillsammans ca 3000 km.

Min fru Ulla har nu också blivit en trogen barfotaskoanhängare. Hon har sprungit alltsomallt 6 marathonlopp av vilket det sista sprang hon med Feelmax Osma, och utan några som helst problem under loppet, och dessutom en rekordsnabb återhämtning.

Det går snabbare, lättare och med lägre puls att springa 42,195 km på hårt underlag som asfalt med just barfotaskor. Återhämtningen efter ett marathonlopp med barfotaskor har tagit cirka 2 dagar.

Då man springer i skogsterräng, på åkrar och ute i naturen, så är den naturliga löparstilen för barfotaskor, lite lägre och mjukare ställningen, effektivare och säkrare med tanke på kroppens naturliga kinetiska stötabsorbering. Tack vare barfotaskor så sparar man på knän, leder, höften och ryggen, då man kan undvika överraskande stötar eftersom man har bättre känsla för underlaget. Koordineringen av rörelserna, motoriken, fungerar bättre desto sämre underlaget är.

På halt underlag ( snö, is, våt mossa eller lave ) så jobbar fötterna aktivt med att bekämpa halka. Den mjukare löpstilen som barfotaskorna naturligt ger, gör att foten bättre känner om det är halt eller inte. Jag har tidigare använt dubbade löpskor ( = passiv behandling av halka ), men nu blir dom oanvända eftersom barfotaskon har dessutom ett oerhört fint grepp även på halt underlag. Det är Feelmax Contitech bottnet som har sanslöst fint grepp. Känner mig trygg och säker med skorna också på halt underlag.

Panka med 1 mm tunn sula, som är en all round skomodell, och Osma modellen med den 2 mm tunna sulan ( en riktig löpsko ) och Kuuva ( lämplig för gång / löpning i terräng ), har alla hållit längre än dom sedvanliga tjockbottnade traditionella löpskorna. med pronationsstöd och häldämpning.

Riku Lehtinen löpare , Alpinskidare och konsult i företagsledning

Pilates motionär

Hej, jag har redan för länge sedan velat ge er feedback om mina nya Feelmax Niesa skor. Jag har använt skorna både som löparskor ( ute och på löpband, 5 – 10 km, och i bergs – och skogsterräng, och på asfvalt med hundarna. Tack vare skorna känns det som om jag fått ett nytt organ. Eller kanske rättare sagt så känns det nu lika att promenera och springa som när jag var barn. Och nu när jag är knappt 50 år, så är det ett bra tag sedan som det har varit lika lätt att röra på sig.

Skorna skyddar väldigt fint mot vassa stenar / trädgränar / eller glasbitar. Men när jag sätter foten mot underlaget känner jag det fint mot fotbottnet, genom den tunna sulan. Som att gå barfota. Fotens muskler utvecklas hela tiden, och nu kan jag känna alla underlag på ett helt nytt sätt. Pilates är också en aktiv hobby för mig, och jag har märkt att min balans har blivit mycket bättre tack vare skorna.

Feelmax skorna är nog det absolut bästa jag har köpt i mitt liv !

Marja Nykänen, Pilates motionär
Jag är sjukvårdare på en avdelning med svårt handikappade patienter. Mitt jobb innebär att jag rör på mig 8 timmar i streck, och det är jäktigt på dagarna. Arbetet är riktigt tungt fysikskt.

Jag använder dagligen Feelmax minimalistskor, och DOM HAR VARIT HELT PERFEKTA! Häromdagen hade jag glömt skorna hemma på tork ( tvättar dom 1 – 2 gånger / vecka för att rengöra skorna från smuts och bobbor). trots att jag tvättat skorna regelbundet och ofta så har dom hållit fint. Lånade av min kollega helt vanliga sandaler och bara efter ett par timmar kändes det som om mina fötter varit i lågor. Resten av dagen var jag tvungen att jobba bara i tåstrumporna.

Har ledgångsreumatism, och därför är det ännu mer viktigt att fötterna mår bra och hela kroppen.

På jobbet skulle jag inte kunna tänka mig att använda andra skor än Feelmax minimalistskor.

Sjukvårdare från södra Finland

Feelmax för barn

Jag har iaktagit min 3 åriga son och hur Feelmax skorna har inverkat på honom. Jag har märkt några fördelar med Feelmax skorna jämfört med traditionella skor.

1. Den klart tydligaste skillnaden är den fria dorsiflexen i tårna. Böjligheten i helt vanliga skor framme i tårna saknas, specielt i barnskor eftersom barnen väger så mycket mindre än vuxna! På grund av detta så upplever barnen vanliga skor styva och stela. Jag är övertygad om att Feelmax skorna främjar utvecklingen av intrinsic – och proprioseptik musklerna.

2. Åtminstone min son tycker om att ha Feelmax skorna. Specielt när man leker under sommaren lämnar man gärna bort skor och strumpor. Men när han har en lätt och flexibel barfotasko, så tänkerhan inte ens på att ta av skorna.

3. Jag vill absolut rekomendera Feelmax skorna som bästa skor specielt för barn. Barn lär sig gå bäst utan skor eller som alternativ barfotaskor, för då har man känsla i fötterna och kan uppleva underlaget.

Dessutom har man kunnat bevisa att för ett barn i lekåldern, så lönar det sig inte att rätta till en naturlig plattfot med hårda eller styva skor. Plattfothet korrigeras bl a bra på ett naturligt sätt med barfotagående och barfotaskor.

Janne Sahlman, Lisencierad Läkare, Special läkare i Traumatologi och Ortopedi, ansvarig läkare på Kuopio Universitets Centralsjukhus, Ortopediska avdelningen

Lektor i Fotterapi, författare till boken “Friska fötter” publicerad år 2007

Barn som skall lära sig att gå och som är i uppväxtålder, har fotvalv som är mycket flexibla, och rörliga samt vristerna är starka. Huden på fötterna, vristerna, fotbottnen skall inte bara uppleva känslan av underlaget, utan också lära sig känna ledernas olika lägen och rörelser. Fötterna är det som ger känslan för en bra balans och är nyckeln till bra motorik.

Enligt amerikanska ortopeder behöver barn inte yttre stöd, eller stöd av skor för fötterna för att utvecklas friska, starka och månsidiga. Fötterna utvecklas bäst desto längre och mer man går utan skor d.v.s. barfota.
Undersökningar visar att dom som går barfota har friskare fötter än dom som går med skor. Dom har mindre problem med mellanrummen mellan tårna . det beror på att tårna har och får plats att röra sig naturligt.
Undersökningarna visar också att folk som går mycket barfota, där förekommer inte plattfot lika ofta som bland folk som alla använder skor. Barn mellan 4 – 13 år som går med tossor har inte plattfot lika ofta som barn som går med heltäckande skor.

Skornas huvudsakliga funktion är att skydda barnens fötterna. Bästa skyddet ger skor som flexibelt och mjukt följer fotens former och rörelser. Idealskon är lätt mjuk och flexibelt och rörligt i bottnet. Skon skall ha bra fäste och vara tunnbottnat och skall ha formen av foten som ett barn har ( smal i hälen och bred i tårna för att ge utrymme ) .
Dessutom skall skon vara utan fotvalvsstöd och utan tjocka förstärkningar eller fotinlägg. Alla dessa egenskaper stöder en sund och frisk utveckling av barnens fötter, eftersom fötterna, lederna, och musklerna får på ett naturligt sätt utföra sitt arbete. Man ger alla muskler och senor möjligheter att utföra rörelserna på ett naturligt sätt. Ett flexibelt botten gör att tårna får och kan böja sig och ge fäste mot underlaget. Det utvecklar fotens alla muskler och känselpunkter, som ger signaler till vristen, hela foten, hur den skall anpassas till rörelsen.

En bra utvecklad känsla i fötterna gör det möjligt för musklerna, lederna och kännselnerverna att samarbeta och ge en bra balans i hela kroppen.

Egenskaperna i Feelmax barfotaskor passar formerna i barnens fötter. och dom ger ett bra skydd om miljön där barnen rör sig inte är helt trygg. Skorna ger tillräckligt och bra utrymme för tårna att arbeta normalt.
Eftersom Feelmax är lätta och elastiska kan barnens leder och muskler arbeta på ett unikt och fint sätt, och precis på det sättet som är naturligt för människan.

Det går lätt och snabbt att klä på sig skorna också på mindre fötter, också om tårna vill sträta emot. Skorna fästes snabbt och enkelt med kardborreband och då sitterna skorna tryggt och bra på foten.

Barfotaskorna är en välkommen nyhet som ersättare till dom tjocka och styva första – gå – skorna.
Den nya kunskapen om ett växande barns fötter, och egenskaper, stöder valet av barfotaskor som första – gå – skor !
Med barfotaskor, nästan som att gå barfota, mot friskare fötter för framtiden.

Riitta Saarikoski , Lektor i fotterapi, Legitimerad Magister i Hälsovård, Helsingfors Yrkeshögskola Stadia
Feelmax minimalistskorna är extremt fina på gymmet och balansträningen. Efter en intensiv match så återhämtar sig fötterna bra och snabbt i Feelmax skorna. Jag använder dom dagligen.
Sami Kapanen, Kalpa Hockey
I längdhoppning så är koordinationen av fötterna i nyckelroll. Därför tränar jag mycket barfota. På vintern nere i södern så tränar vi musklerna i foten på stranden. Och då blir fotmusklerna rejält ansträngda. feelmax skorna passar perfekt för den träningen eftersom dom skyddar bl a mot glas .
“Slutträningen” gör jag ofta “barfota” med feelmaxen. En del av den träningen går ut på att stretcha och böja på tårna så att fotens alla muskler avslappnar ordentligt. Allt inverkar på allt: om man har problem med fötterna, så då har man lika snabbt problem med knän eller med låren. Jag har själv kämpat med knä – och ryggproblem. Och för den rehabiliteringen så spelar det en stor roll i vilket skick fotens alla muskler är.
Tommi Evilä, längdhoppare
Ända sedan år 2008 så har jag använt Feelmax minimalistskor på träningen. Feelmax skorna är som bäst i gymmet där vi tränar teknik, snabbhet och styrka som direkt har med backhoppningen att göra. Tack vare tunna och elastiska bottnet, så har känslan i fotbottnet utvecklats avsevärt. Nervpunkterna för känsel och fotbottnets alla små muskler har aktiverats , och därför har min känsla för kroppens läge och balans utvecklats. Man kan säga att det hjälper mig mycket för att få bättre känsla vid avstampen i backhoppningen. Det är avstampen som har varit en stor svaghet tidigare.

Vid endel specifika rörelser för backhoppsträningar så har Feelmax gett ett bättre utgångsläge eftersom det går ut på att kunna avläsa nervpunkterna i fötterna. Feelmax med sitt tunna botten är utmärkta träningskor för teknikträning.

Som backhoppare upplever jag också att med Feelmax som inte har någon häl, tänjer på akilles senan. Och det ger mig bättre rörlighet i vristen. Rörligheten i vristen är en av de viktigaste punkterna i just backhoppningen.

Tack Feelmax för en fin produkt!

Matti Hautamäki, Backhoppare
Hälsosam omväxling för fötterna, eftersom jag använder alltid träningsskor eller pjäxor vid träning. På hösten började jag använda Feelmax i gymmet och jag tycker dom är bättre än mina vanliga träningsskor. T.ex. när jag går ner på huk, så bibehålls känslan mot underlaget och jag känner att jag kan bättre iaktaa fotens rätta rörelser, än med skor som har överdimensionerade stöd på alla sidor. Jag gör mycket balansträningar på en träbit, som är lika bred som skidan, och där har skorna varit helt perfekta. Foten har en bra känsla mot träbiten, nästan som barfota, och samtidigt finns bra fäste.
Kaisa Mäkäräinen, Skidskytte
För oss som åker med snowboard, så är styrkan i fotens muskler viktigt. Kroppsvikten flyttas från ena kanten till den andra och kontrollen av balansen görs med musklerna i vaderna och fötterna. Till sommarens träningsprogram har ingått teränglöpning med Feelmax skorna. träningen behövs för att utveckla balanasen men också att stärka musklerna i foten , vaderna och skenbenets framparti. Att springa med Feelmax skorna känns säkrare än med vanliga traditionella löparskor. Orsaken är enkel, Feelmax har ingen förhöjd sula så risken att skad vristen är mycket mindre. Ute i terrängen använder jag främst Panka – skorna och på fritiden använder jag Lappa – modellen.
Ilkka-Eemeli Laari, Snowboard

FEELMAX  TÅSTRUMPOR

Feelmax tåstrumpor är utmärkta i pjäksorna. Då foten inte svettas, så känns den inte heller kall. Då jag var ung så förfrös jag mina fötter ordentligt, och ända sedan dess så har jag haft dålig blodcirkulation i fötterna. men med Feelmax tåstrumpor så har jag inte mera kommit ihåg ens den skadan. jag är av den åsikten att blodcirkulationen skulle ha blivit bättre.
Toni Nieminen, Olympisk medaljör i backhoppning
Hei !

jag köpte era tåstrumpor för några veckor sedan, för jag hade hört att dom skyddar mot skavsår och vattenblåsor specielt när man löper långdistans. jag sprang mitt första marathon för några dagar sedan, och mina fötter var i bra skick. Inte en enda blåsa! tack för fina strumpor!

En skeppskock som berättar om sina erfarenheter av Feelmax tåstrumpor
Jag sedan år 2001 använt Feelmax tåstrumpor. Det var via mina vänner som jag blev kekant med strumporna och efter mitt första riktigt hjärtliga skratt 🙂 så var jag helfrälst. Riktigt i början så hade jag en ovanlig känsla i tårna, för vanligtvis så känner jag bara svett och ludd. Men efter att ha vant mig redan efter några gånger, så kändes det t.o.m. svårt att ha helt vanliga strumpor. Känslan blev fort densamma med vanliga strumpor som tidigare, d.v.s. blev svettig och kladdig mellan tårna. Med tåstrumporna har du inte den känslan. Att klä på sig tåstrumporna började gå riktigt bra relativt snabbt, också om det i början kändes lite svårt. Det är riktigt fint och märka att också utvecklingen med tåstrumporna har gått fram. Jag är en trogen användare av Feelmax X – Silver tåstrumpor. Strumpan har ett skaft som inte spänner alls, och hålls uppe bra. Arbetsdagen på ett fraktfartyg är relativt långt, 12 timmar är helt normalt. För strumpornas del så blir arbetsdagen även ännu längre eftersom väckningen är 05.15 och till kvällstvättningen kommer jag ca 18.30 och ibland även ännu senare.

Det riktigt fina med X-Silver strumpan är att den är fullständigt fri från lukter. Man kan tvätta strumporna flera tiotal gånger innan den antibakteriska egenskapen börjar avta en aning. En ypperlig produkt för täta arbetsskor.
Min andra favorit, är den modellen som är med hel men utan skaft. På sommaren vill jag inte använda andra nodeller.

Som en helt ny och fin erfarenhet så har jag kunnat prova nyheten Feelmax Footwear skorna. Känslan i skorna är lika som att gå barfota. HELT FANTASTISKT. Nu har jag fått en ny favorit tillsammans med gamla. Jag kan bara fantisera känslan hur avslappanande det är att gå med dem nästa sommar i Raumo skärgård, på klippor, hällar och berg . Med ett starkt specialbotten så behöver man inte alls vara rädd för överraskande glassplitter, för tyvärr stöter man på splitter i alla fall.

Tack till Feelmax för både dom gamla och nya produkterna som är helt fantastiska. Väntar med spänning på nya fina innovationer i era kommande produkter, till fötternas bästa !

Jankke Rajahalme, Kock - Stuert